1 iulie 2023 se apropie cu pași repezi, așa că nu îți recomandăm să lași pe ultima sută de metri setările legate de Google Analytics 4. Dacă te întrebi ce se întâmplă la jumătatea anului viitor și ce legătura are cu businessul tău online, citește în continuare!
Folosește Google Analytics pentru creșterea afacerii tale
Analytics este un instrument gratuit pus la dispoziție de Google ce te ajută să măsori date importante legate de utilizatorii site‑ului tău. De exemplu, poți vedea câte persoane au accesat site‑ul, care pagini sunt cele mai citite, din cine este formată audiența ta, cum au ajuns vizitatorii pe site. Dacă ai un site ecommerce folosind analytics poți vizualiza cu ușurință care sunt produsele cele mai vândute și câte persoane au abandonat coșul de cumpărături și așa mai departe. E clar că toate aceste date te pot ajuta să iei decizii de business importante.
De ceva vreme, Google a introdus Analytics 4 (GA4), ca versiune îmbunătățită pentru instrumentul actual (Universal Analytics – UA). GA4 este opțiunea recomandată de Google pentru că Universal Analytics (UA) nu va mai aduna date începând cu 1 iulie 2023. Dacă ai Universal Analytics 360 (versiunea plătită) e bine să știi că va fi disponibil până în 2024.
GA4 a fost dezvoltat pentru a respecta cu acuratețe chestiunile sensibile legate de confidențialitatea clienților, în acord cu Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR).
GA4 este un tool avansat ce se bazează mult pe inteligență artificială și pe măsurarea datelor, având ca sursă mai multe canale.
Pot muta datele pe care le am în Universal Analytics?
Din nefericire, nu! Google a decis că, pe lângă faptul că obligă utilizatorii să migreze la GA4, va șterge și toate datele istorice UA începând cu 1 ianuarie 2024. Recomandarea noastră este să arhivezi toate datele pe care le consideri importante, astfel încât să poți face cu ușurință comparații.
Gândește‑te – Ce date folosești cel mai mult? Cât de des accesezi aceste date? (lunar, săptămânal etc.).
Arhivează informațiile în maniera în care știi că îți vor fi de folos. Poți apela chiar la un specialist pentru a te asigura că nu pierzi nicio informație importantă din UA.
Când trebuie să migrezi către Google Analytics 4?
Este important să reții faptul că trebuie să faci migrarea cât mai repede cu putință la GA4 deoarece odată cu închiderea UA, niciun set de date nu va mai fi disponibil. Informațiile nu vor fi sincronizate între cele două platforme, prin urmare, fiecare zi fară ca proprietatea GA4 să fie activă pe site, e o zi în care pierzi înregistrări importante.
Trecerea la GA4 înseamnă un start de la 0 în ceea ce privește datele. Totuși, cu cât faci migrarea mai devreme, cu atât mai repede se vor aduna informații noi pe care le vei folosi în viitor. Realizează trecerea către GA4 din timp, chiar dacă platforma e departe de a fi gata. Cu siguranță, vor urma update‑uri care vor îmbunătăți tool‑ul pentru toate categoriile de utilizatori.
Vestea bună este că poți urmări informațiile colectate în paralel și în GA4 și în UA. Și aceasta este și recomandarea noastră pentru a te familiariza cu noua interfață, dar și pentru a vedea care sunt diferențele și îmbunătățirile aduse. De asemenea, te poți folosi de unul din conturile demo de GA4 pe care Google le pune la dispoziție pentru a te familiariza cu nouă platformă.
Un alt motiv valid pentru care să faci trecerea la GA4 este că beneficiezi de un set de opțiuni noi cum ar fi aceea de a trimite direct datele în Google BigQuery (disponibilă acum doar în UA360, varianta plătită a UA). Analizele din interiorul companiei, dar și de la nivel de industrie vor reliefa tendințe interesante pe care deciziile de business vor fputea fi luate cu mai multă ușurință, bazate pe BigData.
Dacă deja oftezi că iar se schimbă instrumentele de marketing cu care lucrezi și trebuie să o iei de la capăt, dă‑ne un semn! We hear you! Putem face mai ușoară tranziția, împreună.
Ce este diferit în GA4 față de UA
- GA4 se bazează pe evenimente. Vizualizările au fost eliminate din GA4, precum și unele valori, relativ cunoscute (metrici, de exemplu bounce rate).
- GA4 pune un accent deosebit pe utilizatori și nu pe sesiunile individuale, așa cum este în prezent în Universal Analytics.
- GA4 înregistrează fluxuri de date, ceea ce înseamnă că site‑ul și aplicația ta se pot integra într‑o singură proprietate și pot furniza date despre utilizatorii individuali, pe mai multe platforme.
- GA4 are un sistem de tracking automat îmbunătățit, care elimina multe din acțiunile care în UA se fac manual de către fiecare utilizator în parte(ex: scroling pe pagină, outbound clicks către alte site‑uri, site search, video search, file downloads).
- GA4 preia date de pe mai multe dispozitive – ce fel de dispozitiv a folosit user‑ul pentru accesa un site, mobil, tabletă, laptop sau desktop. Google recunoaște acum dacă a fost vorba despre un singur vizitator care s‑a conectat de pe două dispozitive diferite și nu va mai înregistra doi sau trei useri diferiți.
Este GA4 un tool mai bun decât UA?
Cu siguranță că GA4 nu este încă gata să înlocuiască tot ceea ce deja era implementat în UA, mai ales pentru userii mai avansați care cunoșteau fiecare detaliu al tool‑ului. Dar GA4 reprezintă viitorul și de aceea e important să începem să ne familiarizăm cât mai curând cu toate funcționalitățile sale și să le descoperim pe măsură ce sunt implementate de developeri.
Când trebuie deschis noul cont de GA4?
Ieri!